Referințe
Remedii efecte distructive ale umezelii

Referințe – Înlăturarea efectelor destructive ale umezelii la clădiri și monumente istorice

În țările UE sunt sute de referințe, în principal clădiri de monumente istorice, care au fost afectate de inundații sau de efectul destructiv al umezelii, efect datorat apelor subterane cu cotă ridicată.

După unificarea celor două Germanii, cartierele de blocuri din Berlinul de Est au fost renovate în majoritate, cu ajutorul plăcilor din silicat de calciu.
În țările nordice, în general în zona porturilor, subsolurile clădirilor se renovează cu ajutorul acestor soluții deosebit de eficiente, ieftine și ușoare de executat.

În Austria este o tradiție, ca renovarea clădirilor afectate de umezeală, să fie realizată cu aceste plăci din silicat de calciu. În cazul fațadelor vechi, la care sunt aplicate diferite ornamente, și nu se aprobă aplicarea izolațiilor pe fațade, reabilitarea termică a structurii pereților se realizează -în marea majoritate a proiectelor, cu aplicarea plăcilor din silicat de calciu pe suprafața interioară ale pereților exteriori.

În țările din Estul Europei, această soluție devine din ce în ce mai răspândită, datorită ușurinței de execuție și economicității.

În România această soluție a fost aplicată la renovarea unor școli, care sunt monumente istorice dar s-au realizat și multe lucrări de izolații termice interioare, precum și de reabilitare generală al pereților afectați de umezeală și igrasie.

La Sfântu Gheorghe (județul Covasna), clădirea *Bazar* (monument istoric construit în secolul XVIII) a fost afectată de umezeală și întregul subsol a fost afectat grav de igrasie. Timp de trei decenii, subsolul nu a fost utilizat, structurile interioare fiind degradate. La decizia consiliului județean, arhitectul șef al orașului a decis realizarea lucrărilor de renovare cu plăcile din silicat de calciu. Acum, subsolul cu o suprafață de peste 240 mp este utilizat ca galerie de artă.

În România sunt peste 50 de lucrări de referință, clădiri renovate -atât clădiri social culturale, monumente istorice, școli, spitale, clinici, vile și diferite clădiri de blocuri, construite în *epoca de aur*…

Pentru detalii, Vă stăm la dispoziție!