Tavane radiante încălzite
Tavane radiante incalzite

Tavane radiante încălzite

Tavanele radiante încălzite sunt cea mai eficientă și cea mai performantă soluție de încălzire, deoarece agentul termic este apa, capilarele lucrează cu conținut de apă foarte mic (0,3 litri/mp), eficiența sistemului de încălzire radiantă fiind de 4 ori mai mare, decât eficiența sistemelor de încălzire cu aer. Se pot realiza economii semnificative de energie și de spațiu.

La realizarea tavanelor radiante încălzite, se pune accent pe simplificarea soluției din punct de vedere al execuției. În general, se disting două feluri de aplicații, -tavane încălzite, care funcționează pe o structură monolit din beton armat, respectiv -tavane încălzite, realizate cu instalarea covoarelor capilare pe plăci din gips-carton.

În primul caz, este indicată realizarea unei izolații termice între covoarele capilare și suprafața plăcii de beton armat, pentru creșterea eficienței energetice ale încălzirii. În cazul al doilea-tavane placate cu gips-carton, dacă o placă din beton armat este acoperită cu o placă din gips-carton, este indicată utilizarea sistemelor metalice de fixare a plăcilor din gips-carton, realizând astfel un gol între suprafața inferioară a plăcii de beton armat al tavanului și placa de gips.

Date tehnice — Grafice / Poze

Acest strat de aer de aproximativ 3 cm, se comportă ca un strat de  termoizolație, și crește foarte mult eficiența energetică a tavanului.

Este indicată utilizarea acestei soluții, în special la plăcile de beton armat turnate monolit, la care suprafața tavanului nu este perfect netedă și pentru realizarea unei suprafețe plane, estetice, ar fi nevoie de un strat de tencuială cu grosime mai mare. La tavane radiante încălzite, în cazul sus amintit, este indicată utilizarea plăcilor din gips, astfel suprafața brută a tavanului poate fi ascunsă în spatele structurii de susținere a plăcilor.

La aceste tavane, covoarele capilare se vor fixa pe suprafața plăcilor de gips-carton și se vor tencui cu un strat de tencuială cu grosimea de circa 1 cm. Fixarea capilarelor pe structura de gips-carton poate fi realizată rapid și eficient, prin utilizarea capsatorului industrial, pneumatic. Se pot realiza și tavane încălzite, la care covoarele capilare sunt montate în spatele plăcilor de gips-carton. În aceste cazuri, este nevoie de o proiectare riguroasă și de execuție atentă, în cea ce privește marcarea zonelor de fixare a plăcilor de gips-carton, pe suporturile tavanului.

Un alt avantaj al acestor aplicații este dinamica formei. Practic, covoarele capilare pot acoperi suprafețe de orice formă. Tavane curbate, scafe, forme cilindrice, rotunde, eliptice sau denivelate, soluția încălzirii și răcirii prin capilare, devine cea mai eficientă soluție, în special datorită dezaerisirii deosebit de rapide, simple și sigure precum și datorită volumului mic de apă, tencuielii de grosime foarte mică, încărcărilor statice neglijabile.

Pentru detalii, vă rugăm să ne contactați!