Tavane răcite

Tavane răcite

Tavanele răcite sunt cea mai eficientă și cea mai performantă soluție de răcire, deoarece agentul termic este apa, capilarele lucrează cu conținut de apă foarte mic (0,3 litri/mp), eficiența sistemului de răcire fiind de 4 ori mai mare, decât eficiența sistemelor de climatizare cu aer. Se pot realiza economii semnificative de energie și de spațiu. La realizarea tavanelor răcite, se pune accent pe simplificarea soluției din punct de vedere al execuției.

În general, se disting două feluri de aplicații:

  1. tavane răcite, care funcționează pe o structură monolit din beton armat, respectiv
  2. tavane răcite, realizate cu instalarea covoarelor capilare pe plăci din gips-carton.

În primul caz, este indicată realizarea unei izolații termice între covoarele capilare și suprafața plăcii de beton armat, pentru creșterea eficienței energetice ale răcirii. În cazul al doilea-tavane placate cu gips-carton, dacă o placă din beton armat este acoperită cu o placă din gips-carton, este indicată utilizarea sistemelor metalice de fixare a plăcilor din gips-carton, realizând astfel un gol între suprafața inferioară a plăcii de beton armat al tavanului și placa de gips.

Acest strat de aer de aproximativ 3 cm, se comportă ca un strat de  termoizolație, și crește foarte mult eficiența energetică a tavanului. Este indicată utilizarea acestei soluții, în special la plăcile de beton armat turnate monolit, la care suprafața tavanului nu este perfect netedă și pentru realizarea unei suprafețe plane, estetice, ar fi nevoie de un strat de tencuială cu grosime mai mare.

Date tehnice — Grafice / Poze

La tavane radiante răcite, în cazul sus amintit, este indicată utilizarea plăcilor din gips, astfel suprafața brută a tavanului poate fi ascunsă în spatele structurii de susținere a plăcilor.

La aceste tavane, covoarele capilare se vor fixa pe suprafața plăcilor de gips-carton și se vor tencui cu un strat de tencuială cu grosimea de circa 1 cm. Fixarea capilarelor pe structura de gips-carton poate fi realizată rapid și eficient, prin utilizarea capsatorului industrial, pneumatic.

Se pot realiza și tavane răcite, la care covoarele capilare sunt montate în spatele plăcilor de gips-carton. În aceste cazuri, este nevoie de o proiectare riguroasă și de execuție atentă, în cea ce privește marcarea zonelor de fixare a plăcilor de gips-carton, pe suporturile tavanului.  La realizarea tavanelor răcite, este obligatorie montajul senzorilor de temperatură de rouă!

Pentru detalii, vă rugăm să ne contactați!