Tipuri de covoare capilare

feedback informatii suiplimentare

Tipuri de covoare capilare

Tuburile capilare din polipropilenă (PP) sunt de grosime 3,4×0,55 mm respectiv de 4,3x 0,8 mm. Cele două tipuri de capilare sunt utilizate în general în toate cazurile de încălzire, răcire și de temperare termică a betonului.

Covoarele capilare uzuale sunt de tipul G (drepte), U (în formă de U) sau tip Folimat (cașerate în folie suport din plastic).

Datorită diametrelor deosebit de mici și distanței mici între tuburile capilare, suprafețele prevăzute cu acest sistem, realizează temperarea omogenă a suprafețelor, încălzirea și răcirea fiind realizate în cele mai ideale condiții: radiație în procent de 60% și convecție în procent de 40%.

Datorită suprafețelor mari de radiație, la o diferență minimă de temperatură între tur și retur (de câteva grade Celsius), pot fi cedate puteri termice foarte mari.

În regim de răcire, covoarele capilare vor fi instalate în general în tavane sau în pereți. În regim de răcire, temperatura medie de radiație va fi în jur de 17ºC, cu un ecart de temperatură (dT) de 2 până la 3K, tur între 15ºC–17ºC, respectiv retur  între 17ºC–19ºC. În funcție de tipul structurii tavanelor, se pot realiza puteri termice de răcire de circa 100W/mp (conform DIN EN 14240 la dT = 10 K).

În funcție de tipul structurii tavanelor, se pot realiza puteri termice de răcire de circa 100W/mp (conform DIN EN 14240 la dT = 10 K).

 

Date tehnice — Grafice / Poze

Covor capilar tip Folimat

covor capilar tip U

Covor capilar tip U

covor capilar tip G

Covor capilar tip G

Pentru a evita apariția fenomenului de temperatură de rouă în tavane, acestea vor fi prevăzute cu unul sau mai mulți senzori de rouă, care aparțin diferitelor zone de reglaj al tavanului. În cazul în care, un senzor înregistrează apariția temperaturii de rouă, transmite semnal la actuatorul circuitului hidraulic respectiv și se închide circuitul hidraulic de răcire imediat, evitând astfel producerea de pagube.

În practică însă, acest fenomen fizic (apariția temperaturii de rouă) se produce foarte rar, deoarece în clădirile utilizate intensiv (clădiri de birouri, spitale, etc.) în general răcirea prin radiație este completată de un sistem de ventilație complementară, pentru asigurarea calității aerului necesar în încăperi, cu control automat al umidității aerului interior (umiditatea relativă din încăperi va fi reglată la circa 50%).