Sistem de încălzire și răcire „high tech”

Sistem de încălzire și răcire „high tech”

În Uniunea Europeană s-a lansat acum câțiva ani Directiva nr. 2010/31/UE privind performanța energetică a clădirilor (așa-zisa EPBD). Recomandările directivei sunt valabile pentru toate țările UE și legislațiile naționale trebuie să preia conținutul directivei -în așa fel- încât să se înceapă optimizarea energetică a clădirilor existente și să se impună condițiile tehnice cerute la editarea autorizațiilor de construcție, la clădirile noi.

Optimizarea energetică poate fi realizată numai cu tehnologiile noi, performante atât dpdv energetic, cât și al costurilor de investiție.

Sistemele capilare de încălzire/răcire au fost intens mediatizate ca sistemele cele mai performante dpdv energetic, şi rezultatele nu au întârziat: foarte mulţi proiectanţi ale celor mai importante proiecte europene (clădirea parlamentului de la Berlin, sediile centrale ale diferitelor bănci, sediile marilor companii multinaționale, spitale şi multe case de locuit, vile, hoteluri, etc) au ales sistemul capilar de încălzire şi răcire.

În plină criză energetică globală, cercetarea din domeniul instalaţiilor investeşte sume imense în găsirea unor soluţii ieftine şi eficiente, care necesită consum minim de energie, au randament ridicat şi satisfac cele mai ridicate cerinţe de confort atât în regim de încălzire cât şi în regim de răcire.

Încălzirea şi răcirea prin intermediul sistemelor capilare este o concepție complet nouă de abordare a problematicii confortului termic în clădirile de locuit, în clădirile social culturale sau/şi în aplicaţiile industriale. În mileniul trei, proiectarea clădirilor este axată pe alegerea unor soluţii de asigurare a confortului termic, prin resurse energetice regenerabile, în general pompe de căldură. Astfel, energia disponibilă în natură este transferată în sistemele de încălzire şi răcire, asigurând confort maxim la nivelul minim al cheltuielilor lunare.

Sistemele capilare sunt compatibile și cu sursele regenerabile de energie. Orice tip de pompă de căldură sau orice tip de centrală termică, cu funcționare pe orice tip combustibil (deci orice sistem primar de alimentare cu energie termică) poate fi racordat la sistemele capilare de încălzire/răcire, cu obținerea celui mai ridicat randament dintre toate sistemele de încălzire/răcire existente în prezent, la nivel global. 

În România, sunt peste șaizeci de clădiri care funcționează cu sistemele capilare de încălzire și răcire.

De regulă, costurile de investiție cu sistemele capilare, nu sunt substanțial mai mari decât cele pentru sistemele clasice de aer condiționat. Dacă sistemul capilar poate fi utilizat și pentru încălzirea tavanului, de exemplu în clădiri de birouri bine izolate, costurile de investiție sunt chiar mai favorabile.

În cazul răcirii, costurile de consum și de exploatare sunt cu până la 40% mai mici comparativ cu unitățile clasice de climatizare. Un factor cheie este costul transportului energiei pentru răcire prin aer (cheltuieli mari) sau apă (foarte economică). Sistemele capilare nu au aproape niciun cost de întreținere și au doar 1/5 – 1/7 din pierderea de presiune în comparație cu sistemele clasice.

În comparație cu alte tavane de răcire, care au la bază elemente de răcire metalice, sistemele capilare oferă avantaje considerabile în ceea ce privește costurile, deoarece utilizatorul nu se confruntă cu pierderi de funcționare.